Levenslust door de tongpacemaker – het begin van een nieuw leven

Levenslust door de tongpacemaker – het begin van een nieuw leven

In 2018 is bij Karin K. obstructieve slaapapneu (OSA) vastgesteld. Na problemen met het CPAP-masker kreeg ze een tongzenuwstimulator van Inspire. Een dag die haar leven veranderde.“Je snurkte zo dat ik maar weer op de bank ben gaan slapen.” Dat kreeg Karin, 71 jaar, regelmatig van haar man te horen. Tot ze uiteindelijk naar een KNO-arts ging. Deze vermoedde dat het snurken en de stokkende ademhaling 's nachts werd veroorzaakt door obstructieve slaapapneu. Karin kreeg een apparaat dat haar slaap thuis moest controleren. Vervolgens werd de diagnose in het slaaplaboratorium bevestigd.


Schokkende diagnose: obstructieve slaapapneu

Obstructieve slaapapneu is een aandoening waarbij de tong tijdens de slaap naar achteren valt en zo snurken, een regelmatig stokkende ademhaling en zuurstoftekort veroorzaakt. Iemand met obstructieve slaapapneu wordt vaak wakker en heeft geen goede nachtrust.

Voor de arts was het duidelijk dat Karin een CPAP-masker nodig had, omdat anders het risico op ernstige bijbehorende aandoeningen zoals een hoge bloeddruk, diabetes mellitus en een beroerte, zou toenemen. CPAP (Engels: Continuous Positive Airway Pressure)-maskers worden bijvoorbeeld gebruikt bij obstructieve slaapapneu. Dit masker bedekt tijdens het slapen de neus en mond en is via een slang met een apparaat verbonden dat de luchtwegen openhoudt. Het doel is om met het CPAP-masker het aantal keren dat de ademhaling stokt, te verminderen.

Problemen met het CPAP-masker?

Het CPAP-masker zorgde bij Karin voor problemen als lucht in de buik en irritatie van neus, mond en ogen. Er volgde een nieuw, aangepast masker, maar al snel had Karin een nachtmerrie dat ze stikte, en een paniekaanval. Na lang twisten brak ze de therapie af.


Op zoek naar alternatieven of ‘wie zoekt, die vindt’

Terneergeslagen en gefrustreerd zocht ze op internet naar alternatieven. Daarbij stuitte ze op een bericht over een tongpacemaker van Inspire. Wat ze las, stemde haar hoopvol. Niet veel later kreeg ze van haar ziektekostenverzekering te horen dat de behandeling zou worden vergoed.

"De Inspire-therapie werd door mijn Zorgverzekering vergoed!"

Tongpacemakers stimuleren de tongzenuw via een elektrode die verbonden is met een kleine generator, die in de borstwand onder de huid wordt geïmplanteerd. Door middel van regelmatige pulsen wordt voorkomen dat de tong tijdens het slapen verslapt en de ademhaling belemmert.


Levenslust door de tongpacemaker – in slechts enkele stappen naar de Inspire-therapie

Toen vaststond dat Karin aan de criteria voor de behandeling voldeed, maakte het Inspire Medical Support Team een afspraak voor een intakegesprek bij het dichtstbijzijnde Inspire-behandelingscentrum. Daar werden haar vragen beantwoord en de behandelende arts legde uit wat de risico's en kansen van de therapie waren. Na enkele vooronderzoeken vond de operatie plaats. Die dag kan Karin zich nog precies herinneren. Dezelfde dag mocht ze al weer naar huis.

De tongpacemaker als alternatief voor het CPAP-masker

Al meer dan 60.000 patiënten wereldwijd worden succesvol met de Inspire-therapie behandeld. De tongpacemaker werkt in harmonie met het natuurlijke ademhalingsritme en vermindert het stokken van de ademhaling ‘s nachts duidelijk – helemaal zonder CPAP-masker.

Karin zocht lang naar alternatieven voor het CPAP-masker voordat ze de tongzenuwstimulator van Inspire tegenkwam. Tegenwoordig heeft ze geen last meer van haar slaapapneu en is haar kwaliteit van leven enorm verbeterd.


Eindelijk weer doorslapen dankzij de Inspire-therapie

Nadat de wond was geheeld, werd de tongpacemaker geactiveerd en werd Karin getraind hoe de ‘afstandbediening’ van haar tongpacemaker werkt, zodat ze de tongpacemaker kan inschakelen voordat ze gaat slapen. “Eigenlijk merk ik alleen wat van tongpacemaker als ik net ga slapen“, zegt ze. Van snurken heeft ze geen last meer, en haar man dus ook niet:

“Mijn man slaapt weer als een roos en ik slaap ook weer graag in onze gezamenlijke slaapkamer.”

Vitaliteit, levenslust, optimisme

“Terugkijkend golden veel klachten als normaal voor mij”, aldus Karin in ons interview. Tegenwoordig geeft ze de kwaliteit van haar leven de beoordeling ‘tien van de tien punten’. Ook haar vitaliteit, levenslust en optimisme heeft ze teruggekregen.

Vanwege haar positieve ervaringen beveelt ze nu ook anderen met obstructieve slaapapneu de therapie aan:

“Mijn wens voor de toekomst is dat kno-artsen, longartsen en andere behandelaars patiënten na een mislukte behandelingspoging met een CPAP-masker direct andere behandelingsopties kunnen bieden, want de tongpacemaker heeft mijn leven verandert.”


Karin K. behoort tot de gelukkigen die een beter leven hebben dankzij de tongpacemaker. Haar verhaal geeft moed.

Hieronder vindt u informatie over de Inspire-therapie.


Hoe werkt de Inspire-therapie
Voor iedereen waarbij de CPAP-therapie onvoldoende effectief is of waarbij het masker problemen en lastige bijwerkingen veroorzaakt, is er de Inspire-therapie.

De Inspire-therapie werkt in harmonie met het natuurlijke ademhalingsritme. De ademhaling wordt tijdens de slaap door middel van een sensor continu gemeten. Tijdens het inademen houdt een milde stimulatie van de ademhalingsspieren de luchtwegen open, waardoor de slaapkwaliteit wordt ondersteund. De stimulatie is zo soepel dat het niet storend is voor personen met een tongpacemaker en zij 's ochtends goed uitgerust wakker worden. Het systeem kan door de patiënt via een kleine afstandsbediening zelf worden bediend. De Inspire kan met één druk op een knop gemakkelijk worden ingeschakeld voordat ze naar bed gaan – en net zo gemakkelijk weer worden uitgeschakeld als ze opstaan.


U komt in aanmerking voor de Inspire-therapie als:

  • U aan middelzware tot zware obstructieve slaapapneu leidt.
  • Bij u de CPAP-therapie niet voldoende werkt of het masker voor problemen zorgt.
  • U geen ernstig overgewicht hebt (body mass index (BMI) onder 32).

De kosten voor de innovatieve therapie worden in dat geval door de ziektekostenverzekering gedekt.


Heeft u vragen over Inspire-therapie?

Volgt u Inspire Sleep via onze sociale media kanalen.