Tips om in slaap te komen

Tips om in slaap te komen

Veel mensen hebben slaapproblemen, waardoor zij zich overdag niet fit en energiek voelen. Onder de term slaaphygiëne worden tips samengevat die een gezonde slaap bevorderen. Met een paar aanpassingen kan de slaap, en daarmee ook het verloop van de dag, al duidelijk verbeteren.8 tips voor een betere slaap

 1. Regelmatige slaaptijden helpen uw lichaam in het ritme te blijven en beter in slaap te komen en wakker te worden.
   
 2. Met regelmatige eettijden ondersteunt u een stabiel ritme van uw lichaam. Vermijd daarnaast copieuze maaltijden vlak voor het naar bed gaan.
   
 3. Drink geen grote hoeveelheden alcohol voordat u gaat slapen. Weliswaar kan alcohol in sommige gevallen helpen om in slaap te komen, maar kleine hoeveelheden zorgen al voor een niet-verkwikkende slaap.
   
 4. Koffie en sommige theesoorten bevatten cafeïne dat een opwekkende werking heeft en een verkwikkende slaap in de weg kan staan. Ook de nicotine in sigaretten kan een negatieve invloed hebben op een goede slaap. Voor het slapengaan kunt u dus het beste niet alleen van koffie en cafeïnehoudende thee, maar ook van sigaretten afblijven. Positief neveneffect: door van sigaretten af te blijven vermijdt u de talloze negatieve gevolgen van tabaksconsumptie.
   
 5. Een directe overgang van de “dagelijkse sleur” naar slapen zorgt met name in tijden van stress voor problemen bij het in slaap komen. Creëer rituelen die voor het lichaam een signaal zijn dat u binnenkort gaat slapen. Hiervoor komen bijvoorbeeld een (niet cafeïnehoudende) thee, het uitschakelen van uw mobiele telefoon of een routine voor uw avondtoilet in aanmerking.
   
 6. Het blauwe licht van monitoren en mobiele telefoons kan eveneens voor problemen zorgen bij het in slaap komen. Diverse apparaten hebben daarom instelbare kleuraanpassingen voor bepaalde tijden van de dag. U kunt het apparaat natuurlijk ook gewoon helemaal uitschakelen.
   
 7. Een verkeerde ligpositie kan ook een negatief effect op de slaap hebben. Let bewust op een individueel en professioneel advies bij de aankoop van lattenbodem of boxspring en matras.
   
 8. Externe omstandigheden: de slaapkamer moet goed verduisterd en rustig zijn. De optimale kamertemperatuur ligt tussen de 14 en 18 graden. Het aanpassen van sommige gewoontes kan lastig zijn. Desondanks loont het de moeite, want een verkwikkende slaap maakt een actieve dag mogelijk en voorkomt de gevolgen van slaaptekort

Heeft u vragen over Inspire-therapie?

Volgt u Inspire Sleep via onze sociale media kanalen.