Slaapstoornissen

Slaapstoornissen

Slaapstoornissen komen erg veel voor en kunnen zowel op de korte als de lange termijn gevaarlijke gevolgen hebben. De oorzaken lopen sterk uiteen. Een bijzonder ernstige vorm van verstoorde slaap zijn slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen zoals obstructieve slaapapneu.



Gevolgen van slaapstoornissen op korte termijn

Niet iedereen die 's avonds moe op zijn kussen valt, wordt in de ochtend weer fit en energiek wakker. Zo'n 20-25% van de Nederlanders en Belgen lijdt aan slaapstoornissen.

Slaapstoornissen kunnen door allerlei oorzaken ontstaan. In- en doorslaapproblemen worden vaak veroorzaakt door stress gerelateerd aan problemen op het werk of in het privéleven.

Het lukt het lichaam dan onvoldoende om over te gaan in de ruststand. Ook overgewicht en onregelmatige slaaptijden leiden vaak tot slaapstoornissen. Tevens beïnvloedt overmatige alcoholconsumptie voor het slapengaan, het slaappatroon en de verschillende slaapfasen die worden doorlopen gedurende de nacht. Dit zorgt ervoor dat je 's morgens niet uitgerust wakker wordt.

Gebrekkige, niet verfrissende slaap, kan  zich op korte termijn uiten als uitputting of hoofdpijn, met name in de ochtend.


Gevolgen van slaapproblemen op lange termijn


Chronisch slaaptekort of herhaaldelijk slechte slaapkwaliteit kan leiden tot problemen op de lange termijn:

  • Concentratieproblemen
  • Hoofdpijn
  • Dalende belastbaarheid en stressbestendigheid
  • Evenwichtsproblemen
  • Gewichtstoename/gewichtsverlies
  • Futloosheid

Als het slaaptekort gedurende langere tijd niet gecompenseerd wordt, dan kan dit leiden tot levensbedreigende situaties zoals hazenslaapjes tijdens het autorijden. Maar ook buiten het verkeer hebben sterke vermoeidheid en concentratieproblemen een negatief effect op onze lichamelijke en geestelijke gezondheid.


Ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen

Slaapstoornissen die de ademhaling belemmeren zoals slaapapneu, hebben een duidelijk negatieve invloed op ons welzijn. Deze zogenaamde slaapgerelateerde ademhalingsstoornis, kan op twee manieren veroorzaakt worden:

  • Bij centraal veroorzaakte adempauzes (centraal slaapapneu), die van de hersenen uitgaan, ontbreekt de aansturing van de ademhaling. De ademspieren krijgen vanuit het ademcentrum geen signalen om adem te halen. Dit leidt tot adempauzes tijdens de slaap.
     
  • Als de luchtwegen door de tong en het omliggende weefsel vernauwd of afgesloten worden, dan spreken we van obstructieve slaapapneu (OSA).

Afhankelijk van de ernst van de slaapgerelateerde ademhalingsstoornis, voelen de getroffenen zich de volgende dag niet alleen futloos en moe, maar moet in sommige gevallen ook rekening gehouden worden met ernstige gevolgen. Patiënten die aan obstructief slaapapneu met slaperigheid overdag lijden, lopen in het verkeer drie tot zeven keer zoveel kans op een ongeval. Ook het risico op aandoeningen aan hart en bloedvaten, diabetes en een beroerte is door OSA beduidend hoger.

Ook voor de sociale omgeving kan OSA tot problemen leiden. Want wanneer de luchtweg (deels) wordt afgesloten, kan door het ontstaan van snurkgeluiden ook de slaap van de partner beïnvloed worden. Dit vormt niet alleen een bedreiging voor de gezondheid, maar ook voor de relatie.

Klassieke en nieuwe behandelingsmogelijkheden kunnen helpen bij slaapgerelateerde ademhalingsstoornissen. Afhankelijk van de diagnose kunnen eenvoudige maatregelen zoals gewichtsafname of een verandering van slaappositie al een verlichting van de symptomen opleveren.

Als het echter om een matige of ernstige vorm van slaapapneu gaat, moet de aandoening worden behandeld met continue positieve luchtdruk (CPAP) of een alternatieve therapie om de betroffene weer rustig te laten slapen.


Heeft u vragen over Inspire-therapie?

Volgt u Inspire Sleep via onze sociale media kanalen.