Zo ging hij de strijd aan met slaapapneu

Zo ging hij de strijd aan met slaapapneu

Een nachtelijke ademhalingsstoornis beroofde Robert R. lange tijd van zijn slaap en van zijn energie. Secondeslaapjes en hoge bloeddruk waren het gevolg. Dankzij de juiste therapie heeft hij zijn plezier in het leven weer teruggevonden.Tijdens het ontbijt in slaap gevallen

De 43-jarige is een bezonnen iemand, die niet zo snel van zijn stuk te brengen is. Als de carrosserie- en voertuigbouwer niet op zijn werk bezig is auto's in elkaar te zetten, dan is hij wel ijverig in zijn tuin bezig of knutselt hij speelgoed voor zijn twee zoontjes.

Langzaam maar zeker verliest hij echter zijn enthousiasme. Hij heeft steeds minder energie en voelt zich constant uitgeput. Wanneer Robert R. tijdens het autorijden meerdere keren de ogen dicht vallen en hij tijdens het ontbijt op het werk in slaap valt, wordt hij zich ervan bewust dat er iets niet klopt.


Diagnose: slaapapneu


Na zes weken lang van de ene naar de andere arts te zijn gestuurd, wordt Robert R. verwezen naar een slaaplaboratorium. Diverse slaapgeneeskundige onderzoeken leveren eindelijk de diagnose op: obstructieve slaapapneu.

Bij deze ademhalingsstoornis verslappen de tongspieren en het weefsel in de bovenste luchtwegen tijdens de slaap. Daardoor blokkeert de tong de luchtwegen. Dit leidt tot ademstops en onbewuste ontwaakreacties. Omdat de patiënt hier niets van merkt, is een diagnose van de ziekte vaak lastig. Als obstructieve slaapapneu lange tijd onbehandeld blijft, kunnen een levensbedreigende hartkwaal of een beroerte het gevolg zijn.

Armin Steffen van het KNO-slaaplaboratorium van het Universitair Ziekenhuis Sleeswijk-Holstein in Lübeck legt Robert R. de interventie voor de Inspire-therapie uit.


Behandeling met het CPAP-masker was onverdraaglijk

Toen Robert R. hoorde wat hem mankeerde, was hij vastbesloten om direct actie te ondernemen. Zijn arts schreef hem een ademmasker voor, dat hij moest opzetten voordat hij ging slapen.

Aanvankelijk was de voertuigbouwer tevreden met de behandeling, omdat de CPAP-therapie de symptomen in eerste instantie wist terug te dringen. Maar na verloop van tijd werd de behandeling onverdraaglijk. Het ademmasker hinderde hem in zijn slaap, en het kwam regelmatig voor dat hij het 's nachts onbewust afdeed. Daardoor ging het effect achteruit.

Ook de romantische intimiteit binnen zijn huwelijk had zwaar te lijden onder het onhandige opzetstuk: „Mijn vrouw zei steeds dat Darth Vader naast haar ligt. Intiem samen zijn kun je dan wel vergeten.”


Gezond dankzij de tongpacemaker


Er moest dus een alternatief komen. Zijn echtgenote had toevallig in een tijdschrift iets gelezen over de tongpacemaker van de Inspire Therapie en haar man hierover verteld. Toen Robert R. van deze mogelijkheid hoorde, aarzelde hij geen moment en nam direct contact op met het dichtstbijzijnde behandelcentrum.

Toen ging alles heel snel. Al vier weken na het eerste gesprek vond de ingreep plaats. Sinds de operatie is de 43-jarige dolenthousiast over de Inspire Therapie en meldt een duidelijke verbetering:

„Het is echt super gegaan. Ik ben evenwichtig, ik ben uitgerust. Je hebt weer plezier in je leven. Ik ben volkomen tevreden. En vooral mijn vrouw en kinderen zijn blij dat we eindelijk weer samen een doorstart kunnen maken.”

Een ander positief neveneffect: zijn hoge bloeddruk is gedaald tot normale waarden, zodat hij geen tabletten meer hoeft in te nemen.


Voorlichting is noodzakelijk

Nu heeft Robert R. zijn oude leven terug en kan hij er weer met al zijn energie voor zijn gezin zijn. Hi wil zijn positieve ervaringen graag doorgeven aan anderen en staat nieuwsgierige patiënten graag te woord. Als hij eerder had geweten dat deze therapiemogelijkheid bestond, dan had hij er jaren eerder al gebruik van gemaakt, zegt hij terugkijkend.

De gelukkige huisvader zou graag meer voorlichting zien op het gebied van obstructieve slaapapneu en raadt patiënten aan om uitgebreid te informeren naar de diverse behandelingsmogelijkheden.


Hallo
kwaliteit van leven!

Ontdek de therapie met één druk op de knop - het alternatief voor CPAP. 

We kijken uit naar uw contactaanvraag.

Heeft u vragen over Inspire-therapie?

Volgt u Inspire Sleep via onze sociale media kanalen.